حبیب دهقاننسب بازیگر سینما و تئاتر و تلویزیون که چند سالی است کتابداری را در کتابخانهای محلی در مجتمع مسکونی محل زندگی خود تجربه می کند به کتابداران توصیه کرد تا دانش خود را در این زمینه به روز کنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، حبیب دهقاننسب طی گفتوگویی درباره کتاب و کتابخانه، با اشاره به اهمیت کتاب در زندگی گفت: کتاب با توجه به نقشی که در زندگی آدمها در طول تاریخ داشته، از اهمیت زیادی برخوردار است. با خواندن کتاب ما نسبت به محیط اطراف، هستی، زندگی آدمها، تاریخ و... آگاهی پیدا میکنیم.
وی افزود: چه بسا بسیاری از ناشناختههای اطراف ما با مطالعه کتابهای گوناگون برای ما شناخته میشود. به عبارتی کتاب ارتباط مستقیمی با رشد آگاهی و دانستن و باز شدن افق دید خواننده کتاب دارد. یعنی هر چقدر که سطح اطلاعات کتاب بیشتر باشد، آگاهی عمومی جامعه نیز بالاتر خواهد رفت. اهمیت کتاب به حدی است که میتوان ساعتها درباره آن گفتوگو کرد.
دهقاننسب در ادامه درباره تجربه سالها کتابداری در یک کتابخانه محلی در نزدیکی محل سکونت خود، گفت: نقش یک کتابدار در یک کتابخانه بسیار مهم است. البته هر چه کتابخانه بزرگ و تعداد کتابها بیشتر باشد، وظیفه و مسئولیت کتابدار بیشتر است. یک کتابدار باید نسبت به اصول و قواعد کتابداری آگاهی داشته باشد. به هر حال کسانی که مراجعه میکنند انتظار دارند که کتابدارها راهنماییشان کنند پس لازم است کتابدار اطلاعات به روز از کتابهای منتشر شده و همچنین اطلاعات کافی از کتابهای پرمخاطب داشته باشند.
این بازیگر با بیان اینکه کتابداری نیاز به صبر و حوصله بسیار دارد، تأکید کرد: آدمهای مختلفی با اخلاق و سلیقههای متفاوت به کتابخانه مراجعه میکنند و کتابدار باید به حدی صبور باشد که بتواند پاسخگوی همه مراجعهکنندگان باشد. از آنجایی که کتابدارها ساعتها در فضای بسته حضور دارند اگر صبور و با حوصله نباشند آن فضای برایشان ملالآور و خسته کننده خواهد بود. همین مسائل باعث میشود این شغل حساس باشد.
وی همچنین به راهاندازی کتابخانهای در محل سکونت خود اشاره کرد و گفت: از چندین سال قبل با همکاری تعدادی از همسایهها و اهالی فرهنگی و دوستدار کتاب در بلوک۲ شهرک اکباتان فضایی در اختیار ما برای راهاندازی یک کتابخانه محلی قرار گرفت. حالا اینجا هم یک کتابخانه با بیش از ده هزار جلد کتاب با موضوعات مختلف است و هم یک پاتوق فرهنگی برای برپایی کلاسهای فرهنگی و هنری. اینجا زیر نظر سازمان خاصی نیست و همه به صورت داوطلبانه و بدون دریافت حقوق و دستمزد فعالیت میکنند.
وی افزود: جالب اینجاست بعد از افتتاح کتابخانه محلی در این بلوک، چند بلوک دیگر هم الگو گرفتند و کتابخانه محلی در مقیاس کوچکتر راهاندازی کردند. امتیاز دیگری که کتابخانه ما دارد این است که بسیاری برای تهیه کتاب از خارج از شهرک هم به اینجا میآیند. از آنجایی که ساعتهایی در این فضا بودم کم و بیش با مشکلات کتابدارها آشنا هستم و معتقدم باید یک کتابدار روشهای مختلفی برای جذب مخاطب به کتابخانه بکار بگیرد
یین گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار با تقدیر از کتابداران و کتابخوانان برتر در همدان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان همدان، آیین گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار در همدان با حضور ربیعه علیمحمدی، مدیرکل امور بانوان استانداری همدان؛ فاطمه حبیبی، مدیرکل روابط عمومی و امور بین المللی استان همدان؛ علیرضا تکلو، مدیرکل اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور؛ عاطفه زارعی، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان، کتابداران، کتابخوانان، جمعی از اساتید علم اطلاعات و دانش شناسی استان دانشگاههای استان همدان و اسدالله شعبانی، شاعر برجسته کودک و نوجوان در تالار همایشهای قرآنی شهرداری همدان برگزار شد.
عاطفه زارعی، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان در این آیین اظهار داشت: یکی از اهداف کتابخانههای عمومی تقویت شاخصهایی چون گسترش زیربنا، تأمین منابع، افزایش اعضا و البته تقویت کارکردهای اجتماعی این مراکز فرهنگی است.
وی با اشاره به اینکه ارتباط عمیقی باید بین اجتماع و کتابخانههای عمومی ایجاد شود، افزود: در آینده کتابخانهها تنها مراکزی خواهند بود که در یادگیری شخصی و غنا بخشی اوقات فراغت انسانها تأثیر چشمگیری دارند، به همین دلیل تمرکز کتابخانههای عمومی از کتابخانه محوری به اجتماع محوری هدایت میشود؛ به منظور تبیین این مهم همایش کارکردهای اجتماعی کتابخانههای عمومی بهار سال آینده در اهواز برگزار میشود.
زارعی با اشاره به اینکه تلاش ما بر این است که بتوانیم رفتار مطالعاتی و کتابخوانی را در جامعه تعریف، ایجاد و استمرار دهیم، خاطرنشان کرد: هدف ما این است که ۵۰ درصد جمعیت استان عضو کتابخانههای عمومی شوند.
وی با بیان اینکه کتابخانههای عمومی را به عنوان یک مرکز گردشگری نیز تعریف کردیم، گفت: به همین منظور به مناسبت سالروز تأسیس نهاد کتابخانههای عمومی کشور ویژه برنامه کتابخانهگردی با دعوت از اقشار مختلف جامعه در کتابخانههای عمومی استان برگزار شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان ادامه داد: در یک سال اخیر برنامههای متنوعی در کتابخانههای عمومی استان از جمله نهمین جشنواره کتابخوانی رضوی، روستاهای دوستدار کتاب، نمایشنامهخوانی، هدهد سفید و خاطره نویسی برگزار شد. بهمن ماه سال گذشته و به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی آیین چهل قلم به منظور تقدیر از دو نویسنده برجسته استان همدان جواد محقق و حمید حسام برگزار شد. همچنین جشنواره قصهگویی منطقه غرب کشور با حضور کتابداران استانهای همدان، ایلام، کرمانشاه و کردستان به میزبانی همدان برگزار شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان اظهار داشت: در یک سال گذشته تفاهم نامههای همکاری با دستگاههای مختلف همچون آموزش و پرورش، اتاق بازرگانی، جهاد دانشگاهی، بهزیستی، زندانها و ... به منظور بهرهگیری از ظرفیتهای موجود در راه ارتقای فرهنگ مطالعه منعقد شد تا مطالعه در همه حرفهها و لایههای اجتماع نهادینه شود.
وی با اشاره به اینکه در یک سال گذشته چندین کتابخانه عمومی تأسیس و راه اندازی شده است، افزود: کتابخانه مرکز همایش قرآنی و فرهنگ سرای کسب و کار و کتابخانه عمومی سیار شهری با همکاری شهرداری راه اندازی شد. همچنین کتابخانه عمومی شهید آزموده در شهر زنگنه راه اندازی شد تا همه شهرهای استان همدان دارای کتابخانه باشند.
زارعی با بیان اینکه ۲۲ کتابخانه عمومی در سطح استان به پایگاه اطلاعاتی نورمگز دسترسی دارند، ادامه داد: این پایگاهها مقالات مختلف را در اختیار محققان و پژوهشگران قرار میدهند و اعضای کتابخانههای عمومی استان همدان میتوانند رایگان از این خدمات استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه در برخی از نقاط به ویژه روستاها کتابخانههای عمومی تنها مراکز فرهنگی هستند، تصریح کرد: باشگاههای مقاله خوانی برای کتابداران برگزار شد تا کتابداران با کارکردهای اجتماعی کتابخانهها آشنا شوند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان اظهار داشت: برنامه تجهیز کتابخانههای عمومی به اینترنت را دنبال میکنیم تا کتابخوانان و محققان بتوانند از این امکانات استفاده کنند.
زارعی با بیان اینکه صدها برنامه فرهنگی در کتابخانهها و بیرون از کتابخانهها توسط کتابداران انجام میشود، افزود: در هفته کتاب سال جاری نیز بیش از یک هزار و ۲۰۰ برنامه فرهنگی برنامه ریزی شده که در حال اجرا است.
وی با بیان اینکه بیشتر برنامههای هفته کتاب ویژه گروه کودک و نوجوان است، ادامه داد: ایجاد عادت مطالعه در سنین پایین باعث استمرار فرهنگ مطالعه در آینده میشود.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان در ادامه با اشاره به اینکه تا پایان سال چندین کتابخانه عمومی به بهرهبرداری میرسد، خاطرنشان کرد: افتتاح کتابخانه عمومی شهدای گمنام رزن، توسعه کتابخانه عمومی شهید رجایی اسدآباد و افتتاح کتابخانه عمومی شهید مظاهری مریانج تا پایان امسال انجام خواهد شد. در مناطقی که امکان احداث کتابخانه وجود ندارد، پیشخوانهای کتاب ایجاد شده است. در هفته کتاب سال جاری نیز سه پیشخوان کتاب در استان افتتاح میشود.
بهترین کتاب ها و کتابداران به بخشهای کودک و نوجوان اختصاص یابد
اسدالله شعبانی، شاعر و نویسنده کودک و نوجوان نیز در این مراسم گفت: باید بهترین کتابها و کتابدارها برای بخش کودک اختصاص یابند؛ چراکه توجه به کودکان و نوجوانان آینده کشور را میسازد.
وی با بیان اینکه در سرزمینی که کتاب در جریان است، مهربانی نیز ریشه میدواند اظهار داشت: امروز ما کشوری با تاریخ درخشان و مردمی مهربان داریم.
شاعر و نویسنده کودک و نوجوان ادامه داد: دلبستگی عمیقی به ایران دارم و به همین مناسبت یک کتاب شعر برای ایران سرودم و به همه اقوام مختلف آن اشاره کردهام. یکی از زیباییهای جهان، تنوع و گوناگونی است که یکی از ویژگیهای سرزمین ایران است که همه اقوام با یکدیگر و همراه هم هستند.
شعبانی با بیان اینکه بیشتر شعرهای من در برگیرنده مفاهیمی چون دوست داشتن ایران، مردم و ستایش صلح و دوستی است، تصریح کرد: با کتاب میآموزیم که نظرات و عقاید دیگران را، با وجود اختلاف سلیقه، به دیده احترام بنگریم.
وی با اشاره به اینکه زندگی در همدان برای من بسیار تأثیر گذار بوده است، ادامه داد: شعرهای بسیاری درباره الوند و این سرزمین سرودم.
شاعر و نویسنده کودک و نوجوان دو عنوان از کتابهای خود را به بخش کودک و نوجوان کتابخانه مرکزی اهدا کرد و کتابخانه مرکزی همدان را یکی از بهترین و زیباترین کتابخانههای عمومی کشور دانست.
گفتنی است، اسدالله شعبانی متولد روستای بهادربیگ شهرستان بهار است. وی سالها در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کشور فعالیت کرده و یکی از شاعران برجسته حوزه کودک و نوجوان است.
در این مراسم گرامیداشت یاد و خاطره مرحومه سیده منصوره حسینیشعار، رئیس فقید کتابخانه مرکزی همدان با حضور خانواده وی برگزار شد.
در پایان مراسم از افراد برگزیده هفته کتاب در بخشهای مختلف قدردانی به عمل آمد.
در بخش منتخبان جشنواره هدهدسفید: زینب ستایش گرجی از کتابخانه امام علی(ع) شهرستان بهار، فائزه بقاء از بهار و نرگس طاهری از کبودراهنگ
در بخش کتابخوانهای برتر: فیروزه الوندی از کتابخانه شهید صدوقی شهرستان تویسرکان، مریم غلامی از کتابخانه عمومی آیت الله نهاوندی شهرستان نهاوند، زهرا زارعی خوشروش از کتابخانه عمومی شهید مفتح رزن، صغری احمدی پور از کتابخانه عمومی دهخدا درگزین، مریم فرضی از کتابخانه عمومی شهید رجایی اسدآباد، مبینا رضایی مهدیه از کتابخانه عمومی فاطمه الزهرا(س) اسدآباد، منا حیدری از کتابخانه عمومی آیت الله میرشاهولد اسدآباد و محمد برزگرزاده از کتابخانه مرکزی همدان
در بخش کتابخانههای شایسته تقدیر از نظر تراکنشهای ثبت شده در سامانه مدیریت: نیره فامیل ساغرچی، بهاره ساداتی و سیداسدالله حسینی از کتابخانه عمومی آزادی شهرستان همدان، آمنه برجی از کتابخانه آیت الله حائری از درگزین، مائده خدابنده لو از کتابخانه عمومی قائم کبودراهنگ و صغری صریحی کامل از کتابخانه امام صادق(ع) رزن
در بخش مسئولهای برتر استانی: پروین منصوری از کتابخانه عمومی شهید مدرس همدان، آزاده کولیوند از کتابخانه عمومی شیخ شهاب الدین مصطفوی ملایر، پریسا کوکبی آراسته از کتابخانه عمومی امام حسن(ع) بهار در بخش کتابدار برتر استانی: مژگان صادقی از کتابخانه مرکزی در بخش کتابدار شایسته تقدیر: محبوبه احمدوند از کتابخانه عمومی ولایت ملایر
در بخش کتابدار شایسته تقدیر در جذب منابع و کمک های خیرین: ندا دخیلی از کتابخانه عمومی پروین اعتصامی از همدان و در بخش کتابخانه برتر شهری علی اکبر ربانی، یاسر نجفی مقدم، زهرا رسولی از کتابخانه عمومی شهید مطهری فامنین و در بخش کتابخانه برتر روستایی محمد عبدلی از کتابخانه عمومی حکمت بهار
در بخش خدمتگزار برتر استانی: مجید شیری از کتابخانه مرکزی و علیرضا سحاب ضیایی از شهرستان همدان
با توجه به ارائه ی انواع خدمات متنوع الکترونیک در بانک ها، کلاهبرداران به روش های جدیدی روی آورده اند.
یکی از این روش ها تماس فرد کلاهبردار با طعمه و اعلام برنده شدن مبلغی طی مسابقه یا قرعه کشی است.
اخیراً نیز کلاهبرداری با یکی از اعضای کتابخانه تماس گرفته و مدعی شده که:«از طرف نهاد کتابخانه های عمومی کشور تماس گرفته ام، شما طی یک مسابقه کتابخوانی برنده وجهی شده اید و نیاز است برای دریافت مبلغ جایزه به خود پرداز مراجعه کنید.» البته با هوشیاری عضو محترم این کلاهبرداری به نتیجه نرسیده است.
لذا بدینوسیله به آگاهی می رساند اینگونه روش ها کلاهبرداری است. برای دریافت جایزه از هرگونه مرجعی هیچ نیازی به مراجعه به عابر بانک و یا قراردادن اطلاعات شخصی مانند موجودی حساب ، کدملی، تاریخ تولد و یا رمز دوم کارت نمی باشد و تحت هیچ عنوانی اطلاعات شخصی خود را در اختیار دیگران قرار ندهید.
همچنین افراد کلاهبردار برای ترغیب افراد قربانی به انجام کارهایی مانند ارائه رمز دوم کارت و یا مراجعه به خودپرداز و انتقال وجه از روش های گوناگون مانند گفتن اینکه «شما کسری موجودی دارید»، «با انتخاب زبان انگلیسی در خود پردازها کارهایی که به شما گفته می شود را انجام دهید»و یا مراجعه به سایت اینترنتی که اعلام می کنند و وارد کردن اطلاعت کارت عابربانک در آن، سعی در کلاهبرداری و برداشت موجودی حساب شما را دارند. لذا لازم است در این خصوص هوشیاری لازم را داشته باشید.
در برخورد با این گونه تماس ها ابتدا موضوع به حراست محیط اطلاع داده شود و ضمن تماس با پلیس 110 شماره فرد مذکور را اعلام نمائید.
مسئولان محترم کتابخانه ها برای آگاه سازی و اطلاع رسانی به اعضا محترم کتابخانه می توانند موارد هوشیاری لازم در این خصوص را در تابلوی اعلانات کتابخانه ها نصب داشته باشند.
با تشکر فراوان از هوشیاری و همکاری شما عزیزان- حراست نهاد کتابخانه های عمومی کشور
یکی از ویژگیهای بنیادین و تعیینکننده در تنظیم رابطه میان کتابداران با اعضای کتابخانه، اصطلاحاً «دست به کتاب» بودن کتابداران است؛ مستمسک اثرگذاری که میتواند نقشهراه اعضاء در کتابخانه را رقم زده و باعث جهتدهی صحیح آنها شود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، لزوم مطالعه کتاب و به روز بودن کتابداران از این حیث همواره یکی از مهمترین ویژگیهایی بوده که به عنوان کلیدی اثرگذار در زندگی کاری و شخصی این سفیران فرهنگی کتابخانههای عمومی مطرح بوده است. همزمان با فرارسیدن ایام بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار و هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران به پای صحبتهای شماری از کتابداران کتابخانههای عمومی کشور نشستیم و مطلوبترین شکل مواجهه یک کتابدار با کتاب را از زبان آنها را جویا شدیم.
لذت کتابخوانی را نباید از دست داد
شبنم حقبین / استان همدان
برای یک کتابدار نباید ضربالمثل کوزهگر از کوزه شکسته آب میخورد عینیت پیدا کند. کتاب همیشه باید با ما همراه باشد. با این وجود گاهی فعالیتهای کتابخانه آنقدر زیاد میشود که یافتن مجالی کوچک برای مطالعه نایاب میشود. در همین فرصتهای نایاب اما لذت کتابخوانی را نباید از دست داد.
شیوهای مناسب برای ارتقای زاویه دید و سلیقه اعضای کتابخانه
فاطمه خجسته جعفرآبادی / استان خراسانرضوی
بر جسب تجربه دریافتهام که سطح مطالعه و کتابهای درخواستی اعضاء نیاز به ارتقایی اساسی دارد. برای همین در نخستین گام میبایست آنها را با آثار نویسندگان بزرگ دنیا و نویسندگان برتر کشور خودمان آشنا میکردم. برای همین تصمیم گرفتم به جای خواندن کتابهای جدید یکبار دیگر به سراغ عناوینی که در سالهای گذشته مطالعه کردهام بروم و با مطالعه آنها و معرفیشان به اعضاء، ترغیب به خوب خواندن و جهتدادن به زاویه دید و سلیقهشان را با معرفی این دست از کتابها ایجاد کنم. از آنها میخواستم زندگینامههای شهداء و کتابهایی که درباره آنها نوشته شده را مطالعه کنند و خلاصه آنها را برای سایر دوستانشان تعریف کنند تا از این طریق آنها را نیز به خواندن تشویق کنند.
نمیتوان کتابدار بود اما کتاب نخواند!
مریم داوری / استان بوشهر
نمیشود کتاب مهمترین بخش کاریات باشد و قسمت زیادی از زمان روزانهات را پیرامون آن بگذرانی اما خودت یک کتابخوان نباشی. من هم از این قاعده مستثنی نیستم و تقریباً همیشه کتاب برای خواندن دارم.
گفتنی است نهاد کتابخانههای عمومی کشور همه ساله همزمان با ایام هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، از کتابداران برتر خود در مراسمی تجلیل به عمل میآورد. ویژهبرنامه بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار امسال روز پنجشنبه بیست و سوم آبانماه به میزبانی یزد برگزار خواهد شد و پایتخت کتاب ایران میزبان کتابداران برتر کتابخانههای عمومی کشور خواهد بود.
به وبلاگ کتابخانه عمومی پروین اعتصامی خوش آمدید.
************************
عضویت در این کتابخانه برای عموم مردم آزاد می باشد.
مدارک لازم جهت عضویت:
یک قطعه عکس ۳ در ۴
به همراه داشتن کارت شناسایی معتبر
پرداخت مبلغ 5000تومان حق عضویت سالانه(عضویت تمام بها)
عضویت نیم بها 3000تومان و عضویت رایگان 1000 تومان
تکمیل نمودن فرم درخواست عضویت
************************
شیفت بندی کتابخانه در پاییز و زمستان سال99 :
صبح ها : خانم ها از ساعت 8:00 الی 13:00
عصرها : آقایان از ساعت 13:00 الی 17:30
پنج شنبه ها ساعت 8 الی 13:00
آدرس: همدان حصار امام اسلامشهر ابتدای کوچه رنجبران جنب پارک رنجبران